Z médií

Ozvěny dne

25. března 2014 / rozhovor v médiích

Hostem diskusního pořadu ČRo byla poslankyně Miroslava Němcová.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Vzácně se dnes ve Sněmovně shodly strany vládní koalice a pravicové opozice, když sociální demokraté, hnutí ANO i zákonodárci KDU-ČSL hlasovali společně s občanskými demokraty a TOP 09 pro návrh poslankyně za ODS Miroslavy Němcové. Odmítli násilnou anexi Krymu Ruskem a podpořili společný postup v Evropské unii a NATO při řešení ukrajinské krize. Proti hlasovali zástupci KSČM a jeden ze členů klubu Úsvit přímé demokracie. Dolní komorou naopak neprošla výzva vládě, aby prosazovala hospodářské sankce vůči Moskvě nebo žádost o posílení rozpočtu české armády. Naše pozvání přijaly poslankyně za ODS Miroslava Němcová. Dobrý den.

 

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:

Dobrý den přeji. 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A její kolegyně ze sněmovny Kateřina Konečná za KSČM. Dobrý den. 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

Hezký podvečer. 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně Němcová, co vás vedlo k tomu, abyste v Poslanecké sněmovně navrhla to usnesení, které jsem před chvílí stručně představila, myslíte, že Česko se ještě dostatečně neprofilovalo navenek k té ukrajinské krizi. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:

Určitě se profilovalo prostřednictvím různých osob, které se k tomu vyjadřovaly, ať už z vlády nebo z občanské veřejnosti nebo z novinářů, to je teď jedno. Ale my jsme tu debatu začali zhruba před měsícem, začátkem února, v době, kdy v Kyjevě vzplály ty bitvy a já jsem svým návrhem na zařazení projednávání tohoto bodu chtěla přimět český parlament k tomu, aby podobně jako polský Sejm dal své jasné stanovisko nějaký mandát vládě. To, že jsme potom dvakrát přerušili tu debatu a vlastně to usnesení vzniklo až dnes. Tak to je určitě jistou ztrátou času, tedy v mezidobí se k tomu, jak vy říkáte, a já souhlasím, vyjadřovala řada lidí. Ale nemyslím si, že to je nadbytečné, Parlament je tím, kdo má kontrolní vazbu na vládu. Myslím, že mandát pro vládu ze strany Parlamentu ji otevírá dveře i projednáním v zahraničí a to nějak jinak nemohla získat. 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně Konečná, proč zástupci KSČM v dolní komoře parlamentu nepodpořili návrh paní poslankyně Němcové. 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

My jsme předložili vlastní návrh usnesení, kde jsme se snažili daleko více akcentovat tu aktuální situaci, která dneska na Ukrajině je, i to, jak by se k ní měla česká vláda postavit. My dlouhodobě tvrdíme, že bychom se měli spíše než k vojenské alianci NATO v této věci smiřovat v OSN a k mezinárodnímu právu v jejím pojetí, k právu na sebeurčení paktu o občanských právech a k dalším mezinárodním smlouvám, kterým je i Česká republika vázána. A stejně tak jsme v tom usnesení chtěli velmi silně již akcentovat ty fašizující síly, které prostě dneska na Ukrajině se nedemokratickou cestou dostaly k moci a faktem, že jsou tam zástupci…

 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Koho tím myslíte, já se omlouvám, že do toho vstupuji, ale kdo je tou fašizující silou na Ukrajině podle vás? 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

Jsou to zástupci stran, které jsou dneska ve vládě, těch různých, tuším, že se jmenují Pravý blok nebo něco takového, kde je evidentní, že ti lidé se hlásí k lidem, jako byl Bandera, je evidentní, že ti lidé na různých akcích používají stejná gesta, jaká používají nacisté, a to je pro nás prostě nepřijatelné. A hlavně podle nás velmi nebezpečné a teď nejen pro Ukrajinu, ale pro celou Evropu ve chvíli, kdy s těmito lidmi bude Evropská unie jednat a kdy tyto lidi bude podporovat.

 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně Němcová, co vy si myslíte o návrhu KSČM, který teď představila paní poslankyně Konečná, který, dlužno říci, neprošel tedy Poslaneckou sněmovnou. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:

Já jsem nedoporučovala přijetí tohoto návrhu, usnesení, a to zejména proto, že jsem přesvědčena, že ty události ještě nějaký průběh budou mít. To, kam směřovala svým návrhem KSČM, podle mého názoru zejména šlo dovnitř Ukrajiny, tedy k tomu, kdo a jaké síly tam používá, aby se dostal například k moci, aby byl tím, kdo bude příště, například prostřednictvím voleb, tou rozhodující silou na Ukrajině, ale to já si myslím, že je věcí ukrajinských občanů, do toho já nemám nejmenší ambici mluvit. A mou ambicí bylo pojmenovat bez jakýchkoliv vytáček, kliček a chytračení to, co se stalo, tedy anexe části Ukrajiny zabrání a okupace Krymu a odtržení této části od suverénního státu, tedy k porušení všech mezinárodních dohod, které i podepsala na jedné straně Ruská federace, na druhé ostatní státy. A podle mě to může být velmi nebezpečný precedent pro to, co se může stát. Když se to stalo teď  v tak těsné blízkosti České republiky, tak se to může stát ještě blíž. 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Ještě jedna věc, paní Němcová. Sněmovna nepřijala výzvu vládě, aby prosazovala hospodářské sankce vůči Rusku, ale třeba americký prezident Barack Obama dnes prohlásil, že jestli to bude nutné, tak tyto sankce společenství, mezinárodní společenství přijme, i když to některé západní státy poškodí, myslíte, že bychom se na tu variantu měli připravovat? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:

Myslím, že bychom se na ní měli připravovat, ona i vyplývá z těch kroků, které dosud učinila vláda Bohuslava Sobotky a ministra zahraničních věcí, kteří nás reprezentovali, tedy Českou republiku, na řadě jednání Evropské unie a tam už o těch sankcích bylo rozhodnuto. Čili Česká republika je součástí tohoto rozhodnutí, a přestože to usnesení pana poslance Ženíška o těch tvrdých sankcích neprošlo, tak v tom usnesení, které Sněmovna přijala, je, že podporuje vládu České republiky v jednáních o společném postupu v rámci Evropské unie a NATO a tím se rozumí dle mého hlubokého přesvědčení i ony sankce. 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní poslankyně Konečná, jak by se na toto dívala KSČM, to v případě, že by se situace ještě dál vyhrotila, například, že by Rusko postoupilo na Ukrajině mimo Krym. 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

Já bych chtěla především říct, že v tom našem usnesení, a to mě velmi mrzí, že to nebylo přijato ze strany ostatních politických subjektů, v české sněmovně byla také věta, že bychom rádi, aby vláda České republiky v souvislosti se situací na Ukrajině prosazovala mírová diplomatická řešení. Já si myslím, že se prostě k nim musíme vrátit, sankce nic neřeší, sankce budou mít tvrdý dopad na obyvatele, nepostihnou nikdy ty politiky, vždycky postihnou nakonec ty lidi, koneckonců postihnou… 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Myslíte obecné hospodářské sankce, ne ty adresné. 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

I obecné hospodářské i ty adresné prostě postihnou vždycky ty konkrétní adresné, komu vytvořila sankce… 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy zástupce režimu máme na mysli, ty, kterým adresovalo mezinárodní společenství sankce, abychom si rozuměly. 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

A co to, co to řeší? Já bych připomněla slova jednoho z ruských vládců, který řekl, řekněte mi, kdo má u nás kontakt v cizině, protože u nás už je to 5 let nezákonné, prostě sankce neřeší vůbec nějak situaci. Já si myslím, že se prostě musíme vrátit k diplomatickému řešení a to tak, aby si sedli dohromady jak zástupci Evropské unie a Spojených států, tak samozřejmě Ruska a Ukrajiny. A ono se koneckonců ukazuje, že dneska už ta jednání mezi Ruskem a Ukrajinou začínají probíhat, byť v nějaké omezené formě, ale já si myslím, že si i sami Rusové a Ukrajiny uvědomují, že bez toho, aby se dohodli, se nikam dál nepohnou. Takže pro mě jsou sankce něčím, co je v tuhle chvíli spíše proti lidem v tom státě, než aby pomáhalo k tomu, aby to nějakým způsobem ovlivňovalo politiky. 

 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Poslankyně za KSČM Kateřina Konečná. Mluvila jsem taky s poslankyní za ODS Miroslavou Němcovou. Děkuji vám oběma, na shledanou. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, poslankyně /ODS/:

Příjemný večer. 

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/:

Také vám přeji, na shledanou. 

štítky: # # #