Z médií

V demokratickém světě umíme podstoupit rizika svobody. Totalita nám žádnou svobodnou volbu nenabízí

25. února 2014 / tisková zpráva

Účastníci vzpomínkového shromáždění, které u příležitosti 66. výročí nástupu komunistické totality uspořádala občanská platforma Bez komunistů.cz, dnes uctili na Staroměstském náměstí v Praze památku tisíců obětí komunistického režimu v Československu.

Do happeningu se zapojila řada účastníků řetězové hladovky, kterou po krajských volbách v roce 2012 zahájili jihočeští studenti na protest proti dosazování členů komunistické strany do veřejných funkcích. Mezi nimi promluvila také předsedkyně mandátového a imunitního výboru Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, která apelovala především na aktivitu a historické vzdělání mladých lidí, kteří již nemají dobu před rokem 1989 v přímé paměti.

Varovala také před apatií společnosti ve vztahu ke komunistickému režimu a jeho současným reprezentantům, když před shromážděním odcitovala jeden z deníkových záznamů Jana Zábrany připomínající výrok Winstona Churchilla z roku 1946: „Komunismus je neslučitelný s civilizací, a věděl o čem mluví. A na celém světě si to zdvořile vyslechli – jako akademickou přednášku.“ Na závěr svého projevu Miroslava Němcová uvedla: „V demokratickém světě umíme podstoupit všechna rizika svobody, jak v osobním tak i v širším společenském kontextu. Svět totalitní nám však již žádnou svobodnou volbu nenabízí.“

Mluvčí iniciativy Bez komunistů.cz Petr Marek zdůraznil, že obsah těchto veřejných setkání je stále aktuální, zvláště pak v zrcadle nedávných kontroverzních vystoupení komunistických poslanců Marty Semelové či Vojtěcha Filipa, která relativizují závažné přečiny minulého režimu.

V mnoha vystoupeních rovněž zazněla připomínka dramatického průběhu současné politické krize na Ukrajině a násilného potlačení opozice, jež si vyžádalo desítky mrtvých.

Vzpomínkové setkání zakončili účastníci happeningu rozsvícením svící v lidském světelném řetězu, kterým si symbolicky připomněli oběti komunistické totality.

štítky: #