Z médií

Online rozhovor pro server iHNed.cz

23. září 2013 / rozhovor v médiích

Volební lídryně ODS Miroslava Němcová odpovídala čtenářům IHNED.cz on-line.

Paní Němcová, věříme, že se ODS opět vzchopí a věříme, že lidé Česka nedopustí volbou KSČ nastolit režim, jako je v Severní Koreji, Číně apod. Komunistický režim je jen jeden. Čekáme od ODS, že nás ochrání, ale musí pro to něco dělat!

Dobrý den, zdravím všechny účastníky dnešní debaty. Otázka vlivu a reálné síly komunistů byla v každých volbách po roce 1989 důležitá. Letos je situace ještě složitější. Jde o to, že nejbližší strana od komunistů na levici je ČSSD. A tato strana na krajské úrovni připustila spolupráci s komunisty, přestože měla na výběr jiné partnery. ČSSD si chtěla vyzkoušet odpor, nebo naopak rezignaci občanů, aby věděla, jak se zachovat na celostátní úrovni. Nyní představitelé ČSSD tvrdí, že po parlamentních volbách o otevřenou spolupráci neusilují. Ovšem o toleranci (tiché podpoře své vlády) mluví otevřeně. Nemyslím si, že by mohl v České republice po těchto volbách být nastolen režim, který komunisté dotáhli k „dokonalosti“ v Severní Koreji. Vzhledem k členství naší země v NATO nebo v EU jsme přece jenom v lepší pozici, než před rokem 1989. Ve svých programových dokumentech KSČM potvrzuje, že stále vychází z myšlenkového odkazu Marxe, Engelse a Lenina. ODS se vůči politice komunistů vždy dostatečně silně a efektivně vymezovala a ani v dobách, kdy na parlamentní úrovni byla ODS v opozici, jsme nepřipustili zvýšení vlivu komunistů na politickou scénu na celostátní úrovni. Nadcházející parlamentní volby rozhodnou o tom, zda naše země půjde cestou například prosperujícího Německa, kde pravice potvrdila svou vůdčí roli. Nechceme jít v protisměru, nechceme být pouze na okraji prosperujících zemí. Nechceme být zemí, kde mají rostoucí vliv na chod státu nereformovaní komunisté.
 
Dobrý den, dokázala byste si představit tichou podporu vlády ČSSD, podobně jako tomu bylo v letech 1998-2002?

Musíme si říct, k čemu by taková podpora mohla vést, podíváme-li se na dosud zveřejněné programy jak ČSSD, tak ODS, nenalézáme žádné shody. ČSSD jde cestou rušení reforem, které se osvědčily (např. nemocenská), chce jít cestou progresivního zdanění firem i lidí. Živnostníky považuje ČSSD za parazity, ODS v nich naopak vidí důležitou sílu naší ekonomiky. Živnostníci zaměstnávají sebe, své rodiny a dávají práci i ostatním lidem, proto je všestranně podporujeme (např. nechceme měnit výdajové paušály). Máme zcela rozdílný pohled na to, jak se má země chovat v rozpočtových otázkách, ve snižování celkového zadlužení. ČSSD deklaruje, že je velmi proevropskou stranou, ale například její rozpočtová politika jde opačným směrem. Velkým problémem je nezaměstnanost. Všechny politické strany hledají její řešení. Nyní jsme po pravicových vládách na šestém místě z 28 evropských zemí. Recepty ČSSD na řešení nezaměstnanosti nefungují. Podívejme se na jejich výsledky v době růstu hospodářství (např. v roce 2004) bylo více nezaměstnaných, než je dnes. Tehdy to znamenalo 17 místo v Evropské unii. Z tohoto stručného výčtu vyplývá, že program ODS a program ČSSD nemá styčné body. Pokud bychom tolerovali vládu ČSSD, znamenalo by to, že by buď oni, nebo my bychom museli významnou část svých programových priorit obětovat. Za ODS chci potvrdit, že to neučiníme.
 
Chtěl bych se zeptat, jaké to je bojovat o hlasy lidí, kteří si na politicích neustále léčí komplexy, nechají se vláčet médii, nemají ani základní představu o politice a ekonomice, ale chtěli by, aby všechno fungovalo, aniž by oni sami museli hnout prstem. Drtivá většina lidí/voličů taková je. Jak může jít do takového prostředí člověk, který něco umí, má něco za sebou? Ta práce musí být mimořádně frustrující. Myslím si, že nízká politická angažovanost lidí vytváří podhoubí pro zájmové skupiny. Jak chcete přilákat lidi do politiky? Velké strany jako ODS či ČSSD by podle mě měly mít aspoň 100 000 členů.

Se vším, co píšete, mohu souhlasit. Přesto nelze rezignovat. Ti, kteří se rozhodli do politiky jít (na komunální úrovni nebo na parlamentní), si uvědomují, do jakého prostoru vstupují. Z vlastní zkušenosti vím, že hodně zajímavých, fundovaných a schopných lidí politické angažmá odmítá. Důvodem je mediální obraz, z nějž vyplývá, že politika je něco nečestného. Realita je však jiná. Členy politických stran (budu mluvit ale jenom za ODS) jsou v naprosté většině obětaví a slušní lidé, kteří uspěli nejenom ve svém občanském povolání, ale také dokázali prosadit užitečné věci například v komunální politice. Na těchto lidech ODS staví, ale nebudu zastírat, že bychom uvítali, kdyby strana personálně posílila. Zajímavé je, že v posledních týdnech se mi ozvali lidé, kteří se rozhodli vstoupit do ODS. Jedná se o mladé, kterým není lhostejné, co se bude v České republice dít. Chtějí podpořit tradiční politickou stranu, protože si uvědomují, že drobení politického spektra nic užitečného nepřinese. Zároveň nechtějí vyslyšet vždy nové a nové spasitele, kteří se před každými volbami pravidelně zjevují. Proto využiji této možnosti a vyzvu účastníky této diskuse k tomu, aby se rozhodli aktivně něco udělat, vzali na sebe břímě odpovědnosti, a snažili se tak ovlivnit život v naší zemi podle svých představ.
 
 
Dobrý den, přeji hodně štěstí do voleb a rád bych se zeptal, jak vidíte svou budoucnost v politice? Oslavila jste šedesátiny, jak dlouho ještě plánujete být ve veřejném životě? Budete ještě kandidovat do sněmovny v příštích volbách, nebo byste třeba zkusila komunální politiku u Vás na Vysočině? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, děkuji za přání. Musím říci, že se teď soustředím na velmi obtížný úkol a tím je, dovést ODS ke slušnému výsledku v těchto volbách. Říká se takové klišé, že o budoucnosti každého politika rozhodují jeho voliči. Samozřejmě to do jisté míry platí. Ale na druhou stranu se nelze zbavit vlastní zodpovědnosti rozhodnout se sama. Zatím jsem si žádné datum odchodu z politiky nestanovila. Cítím, že ještě jsem schopna zúročit zkušenosti, které jsem pracně za patnáct let působení v Poslanecké sněmovně nasbírala. V komunální politice jsem začínala a musím říci, že to bylo hezké období. Je fakt, že tam jsou výsledky vidět dříve. Roky strávené v komunální politice mi pomohly k plynulému pokračování na úrovni parlamentní. Ta zkušenost byla dobrá, přesto již další angažmá na komunální úrovni neplánuji.
 
 
Dobrý den, jakým směrem chcete, aby se ODS dále ubírala? Mám na mysli z pohledu pravice, levice – jestli se přiblížit více k TOP 09, nebo se naopak oddálit. Děkuji.
 
Dobrý den, děkuji za dotaz. ODS je pravicová strana a z tohoto pohledu se dívám na její budoucnost. Zcela přirozené je posilovat vazby se stranami nám programově blízkými, a to je TOP 09. Nechceme mást veřejnost lítým bojem s těmi, kteří jsou nám blízko. Je jasné, že některé akcenty ODS a TOP 09 odlišují. Například ODS není ochotná stanovit pevné datum pro vstup do eurozóny, odmítáme také po zkušenostech s prezidentskou volbou přímou volbu starostů. Nechceme měnit systém, který funguje, nechceme, aby se obce či města po komunálních volbách rozdělily, stejně jako se rozdělila Česká republika po volbě prezidentské. Mírně se lišíme také v názoru na postavení živnostníků v České republice. ODS obhajuje jejich výdajové paušály, TOP 09 se je snažila omezit. Na druhé straně existují oblasti, které s TOP 09 vidíme ne stejně, ale hodně podobně. Uvedu jako příklad tlak na snižování zadlužení veřejných rozpočtů a výdajů státu. Nadcházející volby vidím jako příležitost k tomu, aby se ODS soustředila na vymezení se proti levicovému spektru, protože s levicovými stranami nesdílíme názor na to, co je pro Českou republiku prospěšné. Uvědomuji si, jaká rizika stojí před naší společností, proto nepovažuji za možné vést „bratrovražednou“ válku na pravici, která ji nakonec oslabí jako celek.
 
 
Dobrý den, nepřipadá Vám podivné, jak horníci rychle zapomínají? V době Zemana byla nezaměstnanost na 8,9 % a Zeman sám zadlužoval zemi tak, že za 4 roky zdvojnásobil státní dluh z 200 mld. na 400 mld. v roce 2002, když si „půjčoval“ ročně i 6,5 % HDP!!!!!! Dnes, v době krize a „asociálního“ Kalouska, nezaměstnanost nepřekročila 7 % a státní dluh se skutečně zdvojnásobil, ale za 8 let!!!!!, a to ještě polovina těchto let byla krizových a spotřeba domácností nepřekročila 1 %!!!!! Naproti tomu v době Zemana to byla procenta 3, a tedy celý tzv. růst HDP za Zemana nebylo nic jiného než spotřeba domácností!!!!!! viz makroekonomické údaje ve statistikách na ČSÚ.
 
Dobrý den, dotýkáme se aktuální otázky možného útlumu hornictví, uzavření Dolu Paskov. Na obranu horníků řeknu, že to nejsou pouze oni, kdo možná zapomíná. Kdo by však zapomínat neměl v žádném případě a také neměl v žádném případě manipulovat veřejnost, jsou odpovědní politici. Je třeba říci, že ČSSD se chová pokrytecky, pokud dnes někteří její představitelé volají po pomoci státu v Dole Paskov a po auditech společnosti OKD. Vždyť je to právě současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který byl jako ministr financí přímo zodpovědný za privatizaci 46% podílu OKD bez výběrového řízení. Součástí této privatizace byl také prodej 44 tisíc bytů se slibem, že byty budou prodány nájemníkům. Sdružení nájemníků BYTYOKD.cz podalo v roce 2011 trestní oznámení pro podezření z prodeje majetkové účasti státu ve společnosti OKD v roce 2004 hluboko pod cenou. Podle sdružení mohlo dojít ke škodě České republiky ve výši až 20 miliard korun. Protikorupční policie na základě tohoto trestního oznámení zahájila trestní řízení a padla již první obvinění. To je první věc. Druhou věcí je porovnání období, kdy vládl Miloš Zeman. Byla to doba hospodářského růstu v celé Evropě, zatímco uplynulé roky minimálně od roku 2009 je celá Evropa v hospodářském útlumu, prochází krizí. Za této situace je postavení České republiky v porovnání s ostatními zeměmi EU slušné. Zopakuji, že jsme na šestém místě, pokud jde o nezaměstnanost, a na sedmém místě, pokud jde o celkovou míru zadlužení, a s tím souvisí mimořádně příznivá úroková sazba pro Českou republiku na finančních trzích. To znamená, že nízké úroky šetří desítky miliard korun ročně (v letech 2010 – 2012 celkem 67 miliard) ve výdajích státního rozpočtu v kapitole dluhová služba. Takovou pozici České republiky je třeba připomínat. Odmítám neustálé shazování našich výsledků, nevidím důvod, proč bychom sami sebe měli takto nemotivovat.
 
Protože skončil čas na tento rozhovor, děkuji tazatelům za čas, který mu věnovali.

štítky: # # # #