Z médií

ODS je připravena podpořit mimořádné jednání Sněmovny k Ukrajině

20. února 2014 / tisková zpráva

Občanská demokratická strana je připravená podpořit svolání mimořádného jednání Poslanecké sněmovny k situaci na Ukrajině. Ve čtvrtek k němu vyzvala Miroslava Němcová, předsedkyně mandátového a imunitního výboru Sněmovny. Připomněla, že právě ODS chtěla vývoj na Ukrajině projednat již na minulé schůzi Sněmovny.

„Již 4. února jsme navrhli a prosadili, aby Sněmovna o situaci na Ukrajině jednala, protože jsme si byli jistí, že již tehdy si situace, která není vzdálená od našich hranic, vyžadovala seriózní debaty,“ připomíná Miroslava Němcová. „Bohužel, Sněmovna se rozhodla nepokračovat v projednávání tohoto bodu.“

„Mohla bych připomínat hesla hnutí ANO ´nejsme jako politici – makáme´ a ve chvíli, kdy měli v 11 večer pokračovat, tak šli raději domů a všichni do jednoho hlasovali pro ukončení schůze, i když jsem chtěla, abychom se k tématu vrátili například ve středu ráno po večerním hlasování o důvěře vládě. Mě to ale mrzí. Mrzí mě, že Sněmovna nedokončila tuto práci a nedala vládě žádné stanovisko. Proto také český ministr zahraničních věcí nemá při mezinárodních jednáních takovou sílu jako například ministr polský, protože nemá vyjasněný postoj Parlamentu a vládě toto musí chybět,“ zdůraznila Němcová.

Miroslava Němcová také upozorňuje na to, že v České republice dle oficiálních statistik žije více než padesát tisíc občanů Ukrajiny, mnozí další tu pak mohou pobývat mimo oficiální čísla. „Řada občanů Ukrajiny bude pro budoucnost svojí a své rodiny hledat východisko. Pokud se dá do pohybu imigrační vlna, musí na to být Česká republika připravená,“ říká Němcová.

„Ze všech těchto důvodů by bylo dobré, aby vláda sama zvážila potřebu svolání mimořádného jednání Poslanecké sněmovny. Chci ji ujistit, že k tomu bude mít podporu Občanské demokratické strany a že jsme připraveni vstřícně s vládou jednat, abychom jako Česká republika nalezli i v Parlamentu shodu na konkrétním postupu,“ uzavírá Němcová.

štítky: #