Z médií

Musíme se postavit na nohy v opozici

29. října 2013 / rozhovor v médiích

Výkonné radě jste oznámila, že si na kongresu řeknete o předsednickou funkci. Máte její podporu?  My jsme to neprobírali nijak dramaticky. Oznámili jsme jen, že teď je ta správná chvíle, aby v regionech řekli, kdo chce, nebo nechce kandidovat. Ani jsme nehlasovali, ani jsme se neptali, kdo je pro a kdo je proti. Bylo to prostě oznámení, žádná diskuse.  Jak výkonná rada vůbec hodnotí váš volební výsledek?  Je to prohra ODS, platí všechno, co jsme k tomu řekli.  Dostala jste spoustu preferenčních hlasů. Ale ODS v Praze, kde jste kandidovala, dostala 11 procent, což v hlavním městě žádná výhra není…  Ve všech krajích jsme utrpěli porážku a v Praze také. Z tohoto hlediska byste v ODS nenašel nikoho, kdo by mohl kandidovat. Když se podíváme na minulé volby, ODS dostala o tři procenta víc, než republikový průměr, letos je to podobné. Nedá se říct, že jsme v Praze vyhráli, ani že jsme obstáli, ale v porovnání s republikovým průměrem je to podobné.  Je podle vás reálná koalice ČSSD, ANO a lidovců?  Záleží na tom, co se bude dít v ČSSD. Je tam Sobotkovo křídlo a Haškovo křídlo. A pokud Sobotkovo křídlo nebude spolupracovat, tak takovou koalici asi nebude možné sestavit. A i kdyby se to podařilo, bude nesourodá. ČSSD a ANO se od sebe zásadně liší v daních, ČSSD a KDU-ČSL zase v otázce církevních restitucí. Přitom právě tato témata považují za zásadní. Bude tedy obtížné odhadnout, jak dlouho se bude vláda rodit. To je pro mě velmi nepříjemné, protože dva až tři měsíce, o kterých mluvil prezident, je strašná doba. Miloši Zemanovi to vyhovuje, udrží to jeho vládu a umožní mu to rozehrávat všechny jeho hry. Po prvním fiasku může za dva měsíce přijít druhé fiasko a on bude ten, kdo to bude pískat.  Je pro vás stále nepřijatelný vstup do nějaké koalice?  S ČSSD nemáme společného nic. Naši lidé už tak velmi nelibě nesli programové ústupky, které jsme udělali TOP 09. Tady nevidím průsečík. S komunisty nepůjdeme nikdy.  Co nelevicová koalice?  To by muselo být ANO, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a zřejmě ještě Úsvit. S TOP 09 proč ne, ale ani teď neslyším v ODS jediný hlas, který by toto navrhoval. Všichni naopak říkají, že musíme jít do opozice, a tam se vnitřně srovnat, postavit se na nohy. S hnutími, u kterých nikdo neví, co zítra udělají, si nebudeme pálit prsty. Oni nejsou programově ukotveni, my vůbec netušíme, kdo s nimi do té Sněmovny přijde, co ti lidé budou reprezentovat za měsíc, za dva.    (Autor: Jan Martinek)

Výkonné radě jste oznámila, že si na kongresu řeknete o předsednickou funkci. Máte její podporu? 

My jsme to neprobírali nijak dramaticky. Oznámili jsme jen, že teď je ta správná chvíle, aby v regionech řekli, kdo chce, nebo nechce kandidovat. Ani jsme nehlasovali, ani jsme se neptali, kdo je pro a kdo je proti. Bylo to prostě oznámení, žádná diskuse. 

Jak výkonná rada vůbec hodnotí váš volební výsledek? 

Je to prohra ODS, platí všechno, co jsme k tomu řekli. 

Dostala jste spoustu preferenčních hlasů. Ale ODS v Praze, kde jste kandidovala, dostala 11 procent, což v hlavním městě žádná výhra není… 

Ve všech krajích jsme utrpěli porážku a v Praze také. Z tohoto hlediska byste v ODS nenašel nikoho, kdo by mohl kandidovat. Když se podíváme na minulé volby, ODS dostala o tři procenta víc, než republikový průměr, letos je to podobné. Nedá se říct, že jsme v Praze vyhráli, ani že jsme obstáli, ale v porovnání s republikovým průměrem je to podobné. 

Je podle vás reálná koalice ČSSD, ANO a lidovců? 

Záleží na tom, co se bude dít v ČSSD. Je tam Sobotkovo křídlo a Haškovo křídlo. A pokud Sobotkovo křídlo nebude spolupracovat, tak takovou koalici asi nebude možné sestavit. A i kdyby se to podařilo, bude nesourodá. ČSSD a ANO se od sebe zásadně liší v daních, ČSSD a KDU-ČSL zase v otázce církevních restitucí. Přitom právě tato témata považují za zásadní. Bude tedy obtížné odhadnout, jak dlouho se bude vláda rodit. To je pro mě velmi nepříjemné, protože dva až tři měsíce, o kterých mluvil prezident, je strašná doba. Miloši Zemanovi to vyhovuje, udrží to jeho vládu a umožní mu to rozehrávat všechny jeho hry. Po prvním fiasku může za dva měsíce přijít druhé fiasko a on bude ten, kdo to bude pískat. 

Je pro vás stále nepřijatelný vstup do nějaké koalice? 

S ČSSD nemáme společného nic. Naši lidé už tak velmi nelibě nesli programové ústupky, které jsme udělali TOP 09. Tady nevidím průsečík. S komunisty nepůjdeme nikdy. 

Co nelevicová koalice? 

To by muselo být ANO, ODS, TOP 09, KDU-ČSL a zřejmě ještě Úsvit. S TOP 09 proč ne, ale ani teď neslyším v ODS jediný hlas, který by toto navrhoval. Všichni naopak říkají, že musíme jít do opozice, a tam se vnitřně srovnat, postavit se na nohy. S hnutími, u kterých nikdo neví, co zítra udělají, si nebudeme pálit prsty. Oni nejsou programově ukotveni, my vůbec netušíme, kdo s nimi do té Sněmovny přijde, co ti lidé budou reprezentovat za měsíc, za dva. 

 

(Autor: Jan Martinek)

štítky: #