Z médií

Impulsy Václava Moravce

9. září 2013 / rozhovor v médiích

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byla místopředsedkyně a volební lídryně ODS Miroslava Němcová.

Václav MORAVEC, moderátor:

Hezký dobrý večer vám všem. Volte pravici, slogan, se kterým do předvolebního boje vstoupila Občanská demokratická strana. Politická strana poškozená několika skandály jde do voleb s celostátním lídrem Miroslavou Němcovou. V pátek výkonná rada ODS schválila i krajské kandidátky. Tady jsou slova úřadujícího předsedy strany Martina Kuby. 

 

Martin KUBA, úřadující předseda strany /ODS/ (záznam): 

My jsme diskutovali, diskutovali jsme o všech kandidátkách, kolegové z regionů nás informovali, jak došlo ke skládání kandidátních listin. Kandidátní listina Libereckého kraje byla na návrh grémia pozměněna a byla do ní zařazena výkonnou radou paní poslankyně nebo exposlankyně Weberová na 17. místo. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Zaznamenalo v pátek Rádio Impuls slova úřadujícího předsedy ODS Martina Kuby. Občanští demokraté chtějí podle vedení sloganem Volte pravici dokázat, že jsou tradičním a osvědčeným zástupcem pravice a že volit pravici znamená volit ODS. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, hostem dnešních Impulsů je místopředsedkyně ODS, volební lídr strany, Miroslava Němcová. Vítejte po čase v Impulsech, přeji hezký dobrý večer. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Pěkný podvečer přeji. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Občanští demokraté, paní místopředsedkyně, byli v uplynulých víc než třech letech nejsilnější vládní stranou. Jaký nesplněný předvolební slib či sliby z roku 2010 za sebou ODS nechává a bude muset voličům říci – omlouváme se? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

 
Já si myslím, že jich bude několik, ale na té druhé misce vah jsou zase ty, které se nám splnit podařilo. Ale to, co si myslím, že nebylo dotaženo do konce, co myslím, že zneklidňuje naše občany, je například jakkoliv jsme otevřeli dveře pro vyšetřování korupce a to i v nejvyšších patrech, tak veřejnost se domnívá, že prostě jsme byli aktéři té korupce a nikoliv ten, kdo řekl dobře, musí se to vyšetřit a musíme se hnout z místa. To si myslím, že v té vysvětlovací rovině ta veřejnost zatím nepřijala. Ale přesto, že to na nás dopadlo a pořád ještě nevím, co všechno znamenala ta kauza vpádu těch bezpečnostních orgánů na Úřad vlády a vše, co bylo spojeno s našimi třemi exposlanci a s tím nalezeným zlatem a penězi, to bohužel všechno nevíme. Myslím, že i toto na nás velmi negativně dopadá a musíme si počkat na to vyšetřování, které mě osobně velmi zajímá. Protože ten dosavadní průběh mě zneklidňuje, mě to skoro připadá, jakoby orgány činné v trestním řízení bez dostatečných důkazů způsobily převrat v zemi. Ale to uvidíme, co se vlastně stane. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nemyslíte, že těmito slovy budete víc voličů odrazovat? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, neříkám to jako součást naší kampaně. Já jenom dodávám, když říkám o tom, co se nám asi nepovedlo, tak v tom způsobu vysvětlování že bylo potřeba říci tedy, že stojíme o to, aby se vyšetřovala například korupce. Takže se zdá, jako bychom ji teď působili. To je pro nás strašně nepříjemná výchozí situace. Když tady jsem slyšela v úvodu ty zprávy, kdy bylo přečteno to jedno z programových prohlášení nebo programová teze priorita sociálních demokratů o tom, že chtějí, aby se platily ty vysoké daně za nemovitost, a kdo neprokáže, že si na ni vydělal, takže bude muset stoprocentně daň, v podstatě cenu té nemovitosti, tak by mohli začít třeba u Stanislava Grosse. A možná bychom tento případ konečně už měli vyřešený. Ale to je jedna věc. Druhá věc, pokud jde o ODS, tak si myslím, že máme ještě resty například v sociální oblasti, kde jsme se domnívali, že ty adresnější sociální dávky budeme umět opravdu zacílit na ty nejpotřebnější. A ukazuje se i vzhledem k demografické struktuře v naší společnosti, kdy vidíme na jedné straně hodně mladých lidí, kteří už se začínají obávat o to, zda zde najdou perspektivu, zda Česká republika je zemí, která jim dá budoucnost, dá jim práci a oni se tady budou moci na to spolehnout, takže tady zneklidnění v tomto segmentu naší společnosti je. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno, podcenili jste například jako nejsilnější vládní strana nezaměstnanost mladých. Ta je například nejvyšší v Karlovarském kraji, 28 procent nezaměstnaných jsou mladí lidé. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:
Ano, řeknu, že je to problém a všichni analytici a personalisté vědí, že se to dotýká celé Evropy. To není alibistická věta, kterou tady říkám, ale ten fakt, že je veliká, vysoká nezaměstnanost a zase v rámci těch dnes už tedy 28 zemí Evropské unie na tom nejsme tak mizerně, jsme v té první třetině, pokud jde o nezaměstnanost a též u těch mladých lidí. Ale zavřít před tím oči a říct, že pořád jsme na tom dobře, že jsme v první třetině mezi 28, no to těm mladým asi moc dobrou odpovědí není. Protože oni říkají, to je sice fajn, ale my potřebujeme sehnat práci, protože přemýšlíme nad tím, že si třeba založíme rodinu, že budeme chtít vychovávat děti. A základem k tomu našemu úspěchu, zúročení třeba vzdělání, které jsme získali nebo praxe, kterou jsme dosud absolvovali, je to, abychom mohli také profesně a odborně růst a to nemůžeme růst na sociálních dávkách. Tohle je určitě velké téma. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Jinak řečeno třeba daňové zvýhodnění mladých by mohlo být jednou z programových priorit ODS? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Je to věc, kterou promýšlíme zítra, pozítří vlastně. Teď spolu mluvíme, je pondělí podvečer, ve středu odpoledne představíme náš program a určitě, proto o tom mluvím, se i této otázce sociálního složení, sociálních otázek, aspektů zaměstnávání s důrazem na mladé lidi, ale také třeba na maminky nebo na možnost ještě využití síly seniorů, tak se na to zaměřujeme. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když teď tady otevřeně přiznáváte právě ta sociální témata jako témata, kterým se ne zcela dostatečně věnovala Nečasova vláda nebo to cítíte jako dluh Občanské demokratické strany vůči voličům, je logické, že tam budete říkat slovo omlouváme se, že jsme za ty tři roky toto téma podcenili?

 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

My jsme se o tom bavili na vedení ODS, na grémiu, na výkonné radě, jakým způsobem oslovíme v té první chvíli voliče. Protože si před ně musíme stoupnout a říci jim, zahajujeme svou kampaň, jdeme do předčasných voleb, ty volby budou mít podle nás takovýto obsah, toto jsou naše důrazy, toto jsou naše priority a teď musíme také říct, jaká je naše výchozí pozice. A ta výchozí pozice já za sebe řeknu, teď je taková, jak se v lidském životě stává. Ne všechno se nám povedlo a normálně upřímně bez toho, že bychom se plácali po ramenou a říkali, na co sáhneme, to je skvělé, tak řekneme, něco se nám nepovedlo. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, neměli byste říct, že na co jsme v posledních letech sáhli, tak jsme lidově řečeno zpackali, protože ODS je zničená značka? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, ne, ne. ODS nemá teď tu značku úplně v pořádku, ale já sama se za ni… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč není zničená značka? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já vám řeknu, proč není zničená. Protože když jsme se bavili o tom, co třeba ODS nedotáhla, co se jí nepovedlo, byla v koaliční vládě, můžeme se bavit, jestli sKarty, které padají na hlavu ODS, jestli mají padat víc na hlavu TOP 09, protože to byla jejich gesce. Jestli zmatlané vedení Ministerstva kultury má padat na hlavu ODS nebo na hlavu TOP 09, která z toho vychází jako ten báječný pravicový subjekt, který nic nepokazil. Ale dobře. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale vzhledem k tomu, že jste tyto resorty dali svým koaličním partnerům a ještě jste měli premiéra, který mohl být razantnější, to znamená, že sKarty měl řešit a neměl je vůbec pustit do Poslanecké sněmovny, respektive do vlády. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, to bychom podcenili teda. Jednak já nebudu mluvit škaredě o lídrování Petra Nečase v pozici předsedy vlády, protože si myslím, že měl extrémně složitou situaci. Ta koaliční vládnutí ve vstupence do vlády s Věcmi veřejnými jsme uviděli po roce, co to bylo za horor. Myslím si, že málokterý premiér to měl tak třaskavé pod nohami jako Petr Nečas. Ale vy jste se mě ptal na to, proč… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není zničená značka ODS. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Proč není zničená. Tak jestli na jednu stranu něco jsme neudělali, tak na druhou stranu podívejme se na to, jak vypadá, ta vláda si řekla, jsme vláda rozpočtové odpovědnosti. Ty mantinely, které si dala v rozpočtových otázkách, tak se do nich vešla. Jakkoliv to bylo kritizováno, jakkoliv různé skupiny počínaje odboráři, konče některými jinými profesními skupinami, se ozývaly a chtěly přidat ze státního rozpočtu, tak ta vláda udržela rozpočet v nějakých rozumných mantinelech. To znamená, v žádném případě se nedostávala k ohrožení té hranice tří procent, které nás opravňují v případě, že se rozhodneme vstoupit do eurozóny, tak abychom měli takzvaně slušně zametený stůl a mohli přijmout závazek jít do eurozóny. Toto se určitě povedlo a myslím si, že to není málo. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nicméně rok co rok zadlužovala tento stát stamiliardou korun, stamiliardou korun rok co rok. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ano, je to stamiliarda a zase podívejme se, prosím, na porovnání toho, jak si stojí Česká republika ve srovnání se zeměmi Evropské unie. I pokud jde o celkové zadlužení České republiky, tak jsme asi na sedmém nebo osmém místě. Z 28, to přece není špatný výsledek. Není špatný výsledek to, že v nezaměstnanosti, v celkovém zadlužení a v rychlosti nárůstu dluhu jsme v té třetině nejlepších. Jakkoliv bych si moc přála, aby to zadlužení vůbec nevznikalo, každý normální si přeje, aby ho v rodině netáhl dluh ke dnu. Tak prostě když se podívám teď zase na ten program, který prvně nastřelila sociální demokracie a vykládá, co všechno bude chtít udělat, tak to zadlužení poroste mnohem více. Dokonce i Rusnokova vláda s ministrem financí Fischerem představila svoje i nějaké priority, které by chtěla prosadit jak do státního rozpočtu, tak také do případných zákonných opatření, které by musel přijmout Senát. A znamená to, že i ti by se posunuli zhruba o 10 miliard dluhu výš, než jaký byl plán Nečasovy vlády směrem pro rok 2014. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Když tedy ODS používá slogan Volte pravici a je to první slogan, se kterým zatím vstupujete do předvolební kampaně a nedáváte k tomuto sloganu logo ODS, tak to neznamená, že se za logo ODS stydíte a že vnímáte ODS jako poškozenou značku, chápu to správně? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, to v žádném případě ne. My víme, že ta značka dostala ránu, v posledních třech měsících velmi silnou, pád vlády není legrace, vše, co s tím bylo spojeno, není legrace. To, že pan prezident už potom míchal karty tak, jak je míchal, s tím už jsme nemohli vůbec nic dělat. Ale ta značka si myslím, že má velmi dobrou tradici, slušnou pozici do budoucna. Já jí tedy skálopevně věřím. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Občanské demokraty opustilo několik výrazných tváří, mezi nimi i exposlanec Boris Šťastný, který lákal exprezidenta Václava Klause, aby sjednotil českou pravici. Nakonec se vznik pravicového subjektu pod vedením Václava Klause podle Borise Šťastného z časových důvodů neuskutečnil a Boris Šťastný dodává zatím. 

 

Boris ŠŤASTNÝ, bývalý poslanec (záznam): 

Ukázalo se, že v tak krátkém čase, protože skutečně toho času je strašně málo, to prostě nejde vybudovat tak, abychom měli stoprocentní jistotu, že to bude dlouhodobě udržitelný projekt nejenom do doby voleb. To znamená, teď možná by se nějací lidé dokázali rychle domluvit na tom, kde kdo bude na jakých kandidátkách sedět a tím pádem bude mít šanci se ocitnout ve sněmovně, ale také abychom měli jistotu, že ten projekt bude tak dlouhodobě udržitelný i po těch volbách. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Zaznamenalo Rádio Impuls slova exposlance ODS Borise Šťastného. Počítá místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která je nejen hostem dnešních Impulsů, ale i celostátním volebním lídrem ODS, že případný slabší výsledek ODS ve volbách, dejme tomu nějakých 10, 8, 9 procent, může jít na vrub vám jako volebnímu lídrovi, nikoliv té poškozené značce ODS? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Na to já vám musím říct, že s tím jsem počítala přece od první minuty. Já nejsem v politice první rok a věděla jsem velmi dobře už po pádu Nečasovy vlády, že teď jsme na tom tak, že každý kdo zvedne tu docela pochroumanou značku ODS a půjde se za ni postavit, tak jde do extrémně složité situace. A buďto to mohl udělat anebo se mohl schovat ještě a počkat, až si natluče nos ten první, který ji zvedne a půjde. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy jste tedy v roli prvního, který si natluče nos. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, já nevěřím, že si natluču, já myslím, že to zvládneme lépe, než se teď zdá a stoprocentně tomu věřím. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

V duchu a teď to vyslovte nahlas, váš předpoklad, co nebude natlučený nos ODS? Ta hranice je kde? Je to 10 procent? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, já se vůbec nebudu bavit o 10 procentech. Já jsem řekla… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ptám se vás, kde tu hranici vy máte, co budete považovat v této situaci… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Abyste mě potom tady říkal, tak teď si pustíme paní místopředsedkyni Němcovou, co nám říkala v Rádiu Impuls, když byla naším hostem v září roku 2013, poslechněte si, vážení posluchači. A zazní tam. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Víte, čím se budete moci živit, až si nabijete nos jako volební lídr ODS. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, víte co, to je taková, jsme na začátku kampaně a já ji nebudu oslabovat tím, že budu se trefovat do nějakého terče preferencí. Já chci dostat co nejvíc hlasů, chci obstát co nejlépe, chci tu značku vytáhnout na místo, které jí patří. Je to tradiční pravicová značka, je s námi 23 let, nemáme ji hodit do koše, nemáme se jí zbavovat. Všechny ty subjekty, které se tady objevují a hrají si ať už na pravici nebo na novou naději nebo na starou naději, která zase zatočí s dinosaury, protože ona maká a ostatní nemakají a podobné blbosti, které vidím na těch billboardech, tak já se za tu značku jdu prát a já tady nebudu střílet žádnými čísly, jestli je 10 procent málo nebo 20 procent je hodně. Já chci obstát, jak nejlépe to půjde. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ale počítáte s tím, že ani druzí, ani třetí na pásce nebudete. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

To nikdo neví. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Vy tomu věříte, že byste mohli skončit druzí? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

 
Počkejte, až bude po volbách a pak se o tom budeme bavit. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není to tak, že vy si vlastně ten cíl ani dávat nechcete, protože víte, že si i tím, že jste vzala na sebe pozici volebního lídra, tak si zkracuji politickou kariéru?

 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

To vím. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Takže víte… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Počítám se vším. Ale … 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Že po volbách… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ne, že po volbách, já počítám s rizikem, protože když. Já vám to řeknu jinak. Když jsem si otvírala knihkupectví, tak jsem neměla ani korunu a vůbec jsem netušila, jak se má vést v roce 1992 soukromé podnikání a jak si mám počínat jako knihkupec. A řekla jsem si, buďto si vaší řečí tu pusu natluču anebo obstojím. A každou chvíli jsem mohla stát předtím, že neuživím svého zaměstnance, že nedostojím svým závazkům. A mně se může stát, že ty volby nedopadnou tak, jak bych si přála, ale nemyslím si automaticky, že prostě jsem ten jediný, který to všecko na sebe bere, který je buďto spasitelem té značky nebo spasitelem pravice. Já mám za sebou spoustu lidí v ODS, nás kandiduje více než 400. Jsou tam jména, která stojí za to se na ně podívat v každém kraji, lidé, kteří nás zastupovali na radnicích, jsou tam dvě nebo tři volební období, mají za sebou úžasné výsledky. Takže nevidím důvod, proč bychom se jich měli bát. A já si ani nemaluji nějakého čerta na zeď, jak to se mnou asi dopadne, až ty volby skončí, kdo všechno třeba bude chtít, abych zmizela z politiky. Já se na odchod nechystám. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nechystáte se, i když jako volební lídr pro vás ty volby nedopadnou příliš dobře a budete čelit… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Pro nás dopadnou ty volby dobře. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Protože ta očekávání jsou tak malá, dejme tomu kolem zatím 8, 6 procent, co se ukazují… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

To vůbec nejsou, to byl koupený průzkum Andreje Babiše, který ukazoval tato čísla a zlobí mě, že ho i veřejnoprávní média použila, Česká televize ho ukázala jako relevantní průzkum. Dělá reklamu panu Babišovi a nabíhá mu na jeho metody. To vůbec prostě mě teď tato čísla nezajímají, nedám se jimi ani zmást, ani zastavit, ani prostě tady nebudu koktat, čeho se bojím nebo nebojím. Já prostě jdu do toho plnou parou a obstojím. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, já se vás jenom ptám, jestli se nebojíte toho tlaku pak svých spolustraníků, že druhý den po volbách, budete-li mít nějakých 6-8 procent, tak budou říkat, je za to odpovědný volební lídr, rezignujte, Miroslavo Němcová, nezvládla jste to. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Vymlouvat se z odpovědnosti nemůže nikdo, věděli jsme to všichni, že v této situaci, prostě jdeme do nějaké soutěže, která může znamenat úspěch nebo neúspěch. Před tou odpovědností, jak jsem řekla, jsem stála v soukromém životě i v politice, mnohokrát jsem byla volena, nebyla volena, zdálo se mi, že má politická kariéra pokračovat nebude. A pak se vždycky něco zajímavého stalo. Takže já neúčtuji ještě předtím, než jsme, ani nejsme ještě na břehu té řeky, natož abychom ji probrodili. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Zatím jste zvolili slogan, jak jsem zmiňoval, volte pravici. A teď mi odpovězte, prosím, na otázku, je pravicí i hnutí ANO Andreje Babiše? Podle vás. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já vůbec nevím, co to je za spolek. Protože spolek, který si napíše, já nevím ani, jak vznikali. Například to základní, co musíte udělat do voleb, musíte mít sestavené kandidátní listiny. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Mají. 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Ano. V ODS je to průběh docela bolestný, protože se rodí v několika stupních demokratickou volbou a není to úplně jednoduché. Já si představuji, jak Andrej Babiš sedí někde ve své kanceláři, tam vezme 14 papírů, na těch 14 papírů namaluje příslušný počet míst, která v tom kraji mají obsadit a tam nějak začaruje a ta jména namaluje. To pravicová strana toto nemůže dělat. Pravicová demokratická strana. Nějaká autoritářská strana a to už bych řekla úplně nějaká spíš extremistická, toto dělat může. Pravicová strana nevykládá, nepíše na billboardy takové nesmysly, jako my jediní makáme, všichni ostatní nic nedělají. Protože … 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

No maká jako podnikatel úspěšný. Nemyslíte? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já myslím, že zčásti makal hodně významně za peníze daňových poplatníků a to by možná mohl ještě dovysvětlit, jak to s tím jeho makáním bylo. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, co makal za peníze daňových poplatníků? Ne, ptám se proto… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Přece Andrej Babiš se účastnil řady projektů, které byly v době privatizace, ještě velké a malé privatizace a potom si vzpomeňme na všechny ty kauzy PKN Orlen, na kterých on se také podílel a byl v nich nějak účasten. Takže já si myslím, že tady ještě velké vysvětlování je. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Není to tedy ale partner pro ODS na pravici, když vycházím z vašeho sloganu Volte pravici, protože… 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Pro mě Andrej Babiš rozhodně není strana. Já se chci bavit o tom, že v Poslanecké sněmovně mají být politické strany. Toto hnutí je prostě hnutí, skoro bych řekl hnutí mysli. Tak ráno se mu hnulo v mysli něco a vy na tom postavíte vládu nebo partnera nebo koaličního partnera a ono se mu večer hne v hlavě něco jiného a budeme v pekle, jako jsme byli s Vítem Bártou. Takže to pardon, to pro mě vážně partner není. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, to znamená, že když on říká, že kvůli rozdílným programům pro ANO nepřipadá v úvahu spolupráce s KSČM a s ČSSD, shody vidí ANO například s programem KDU-ČSL, tak vezměme hypotetickou situaci, TOP 09, ODS, KDU-ČSL by daly 50 procent po volbách poslanců v Poslanecké sněmovně, tak vy byste do takového koaličního projektu nešla jako lídr? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já bych s hnutím ANO nechtěla jít do žádného koaličního programu, projektu, protože jsem si… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

To raději budete v opozici? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Klidně. Klidně budu v opozici, protože jsme si vyzkoušeli za těch 15 let, že jít do vlády za každou cenu, to znamená být u toho, nepřinese vždycky kýžený výsledek. I ve chvíli… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Je toto největší poučení ODS z Topolánkových vlád, Nečasových vlád? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Je to velké poučení. Ale to nemáme jenom my. Vzpomeňte si na sociální demokraty, jejichž vlády kolabovaly v roce 2006, sociální demokraté vyměnili tři premiéry nebo v tom období do roku 2006. Začínali Špidlou, pokračovali Grossem a skončili s Jiřím Paroubkem. A měli velké problémy se svými koaličními partnery. Akorát to dokázali vyřešit tak, že zatímco měli ve Sněmovně formálně uzavřenou koalici s Unií svobody a s lidovci, tak protože tito koaliční partneři se jim vzpouzeli a řekli, pro tohle vám hlasovat nebudeme, pro tohle také ne, tak socialisti řekli, tak dobře, tak si to nechte. A šli za komunisty, protože komunistů tam bylo tolik, že v součtu se sociálními demokraty dali dohromady 111 hlasů. A blbé, pardon, že to takhle říkám, blbé na tom je, že ti lidovci i Unie svobody si to nechali líbit a seděli v té vládě a dívali se na to, jak sociální demokraté hlasují s komunisty o programu jejich vlády. To mně připadalo šílené, vůbec jsem nemohla věřit, že Cyril Svoboda dělá, jakože se ho to netýká. Tehdy jedna z hlavních postav lidoveckých. Takže já bych nešla za každou cenu do koalice a nešla bych se subjektem, o kterém vůbec nic netuším. S Andrejem Babišem si myslím, že to bude hodně podobné, jako to bylo s Vítem Bártou. Nakonec oni se tak nějak, se mně zdají tím slovníkem a vším pojetím politiky a hesly a to, co sdělují veřejnosti, jsou si hodně podobní. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Prospěla by ODS opozice? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já se na to dívám naprosto jednoduše. V demokratickém systému, který je poměrným volebním systémem do sněmovny a vytváří nutně koalice, které někdo nazývá slepencem, já to takhle nechci říkat, ale je to vždycky velký kompromis. Mezi tím, co programově ty strany spojuje, mezi tím, co personálně musejí oželet, spolknout jedna na druhou. Tak je jasné, že v těchto koalicích je velikánské pnutí a já v tom poměrném systému vidím vždycky, že je čas pro opozici a je čas pro koalici. ODS se nebojí opozice, nebereme to za něco tragického. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Nebyla by to očistná lázeň pro ODS? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:
Svým způsobem jistě. Jistě opozice může být na to, aby člověk znovu nabral síly, vystavěl tu stranu, věnoval se jí… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Potřebuje to ODS? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já si myslím, že zčásti to potřebuje, ale není na tom kriticky. To já… 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Logicky, jsem si vědom toho, že to je pro každého volebního lídra velmi těžká otázka, jestli by prospěla té politické straně opozice, když vaším cílem logicky je co nejlíp uspět. Ale jestli straně samotné po tom všem by ta opozice prospěla? 

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Já to řeknu znovu. My se jí fakt nebojíme, jsme na ni připraveni a myslím si, že v ní obstojíme. A je to normální cyklus, který ten demokratický systém provází. Vždycky část toho politického spektra vládne, část je v opozici a pak se vystřídají. Jediné, co by mě na tom vadilo a to velmi významně, pokud by se stalo, že po těchto volbách dramaticky bude vládnout levice, to znamená socialisté s komunisty, a že to kyvadlo celkově celé politické scény se posune úplně nalevo. Když se na tu strukturu podíváme, tak je zde Senát s ústavní většinou komunistů a socialistů, pokud by vznikla stejně silná sněmovna nedej bože s ústavní většinou, tak to už potom pro tu opozici, jakkoliv říkám, že jsem na ni připravena a nebojím se jí, tak pro tu opozici téměř nevzniká žádný prostor, co by mohla jakkoliv ovlivnit. Ústavní většina je prostě drama, kde se všechno sune úplně nalevo. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatuje místopředsedkyně ODS, volební lídr strany, Miroslava Němcová. Děkuji, že jste byla hostem Rádia Impuls, těším se na další rozhovor.

 

Miroslava NĚMCOVÁ, místopředsedkyně a volební lídryně ODS:

Hezký večer přeji. 

štítky: #