Z médií

Zdravice předsedkyně Poslanecké sněmovny pro občany Vilémovic

19. května 2012 / projev

Zdravice předsedkyně Poslanecké sněmovny ke stému výročí založení železniční vlakové zastávky ve Vilémovicích.

Vážení občané Vilémovic, vážený pane starosto, vážení zastupitelé,
 
dovolte mi, abych vás všechny pozdravila v den, kdy si připomínáte významnou událost, která vstoupila do života vaší obce. Protože jsem vázána povinnostmi v Praze Motole, kde se koná pietní shromáždění Konfederace politických vězňů, nemohu osobně přijet do Vilémovic. Děkuji tedy panu starostovi, že vás dnes mým jménem osloví.
 
S vděčností vzpomínám na řadu setkání u vás a chci dodat, že právě návštěvy ve Vilémovicích patřily vždy k těm nejzajímavějším. Setkala jsem se s Vámi při otevírání Obecního domu, poznala jsem, jakou péči věnujete seniorům i těm nejmladším. Jsem ráda, že jsem některé z vás mohla přivítat také na sněmovní půdě a alespoň trochu vám oplatit vaši pohostinnost.
 
Jsem přesvědčena, že právě vaše aktivita, která se projevuje soudržností a schopností věnovat hodně ze svého času péči o vaši obec, přinesla dobré plody. Doslova platí, že Vilémovice jsou vaším domovem, a že domov v úzkém či nejširším vymezení, je tou nejdůležitější oporou v našem životě.
Připomínáte si dnes významné výročí. Před sto lety poprvé ve vaší obci zastavil vlak. Byl to závan moderního nového života, který technický pokrok přinášel. Železniční trať ve své době byla nejenom praktickým a rychlým způsobem přepravy, ale znamenala také jiné možnosti poznání, propojení s místy vzdálenými.
 
Dnes se zdá, že takové propojení se světem je překonané. Stačí stisknout tlačítko počítače a jsme na návštěvě i v té nejvzdálenější části naší planety, prohlédneme si historické dokumenty, získáme miliardy informací. Přesto je to něco jiného. Teprve když se člověk opravdu posadí do vlaku, autobusu, auta či letadla a sám se vydá na cestu, aby jiný kraj poznal, může takové zkušenosti plně využít.
Žijeme v hodně rychlém světě a je moc dobře, že se umíte zastavit, abyste se ohlédli. Abyste si připomněli to, co dokázali vaši rodiče, prarodiče, a jiné vzdálené generace. Stejně tak se jednou budou ohlížet vaše děti, vnuci a jejich děti za dílem vaším.
 
Přeji vám tedy, aby se vám všestranně dařilo, aby váš domov vzkvétal. Vzpomínám na vás s přátelstvím a přeji vám pěknou oslavu.

štítky: