Z médií

Dvacet minut Radiožurnálu

4. dubna 2012 / rozhovor v médiích

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byla předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Vládní strany by měly dál jednat o pokračování vlády. Pokud jednání selžou, jsou řešením rychlé předčasné volby konané do července. Takovou radu vyslal politické scéně prezident Václav Klaus a zdá se, že ODS se touto radou bude řídit. Jaké ústupky je nejsilnější koaliční strana ochotna udělat? A bude to ve jménu záchrany vlády tentokrát premiér a jeho strana, kdo si bude při jednáních klást podmínky? Začíná Dvacet minut Radiožurnálu. Pozvání přijala předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Vítejte.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Dobrý den přeji.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Nejprve vás poprosím o váš osobní komentář výstupů, které sledujeme ze strany Věcí veřejných od včerejšího večera? Chápete, o co jim jde?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já jsem na tom asi jako všichni, kteří tyto výstupy sledovali, pozorovali a nějak je hodnotili. Já se neumím vcítit do jejich duše a nechci pátrat, co je v jejich duších a vůbec se neumím orientovat, co je v jejich mozcích, protože základní povinností politika je, aby se choval odpovědně a cokoliv, s čím přijde na veřejnost, měl promyšlené do posledního detailu tak, aby mohl s tím návrhem uspět jak uvnitř tedy koalice, tak také u těch, kterým ten vzkaz vysílá. Tohohle štěstí a tohoto potěšení se nám od Věcí veřejných nedostalo. Chaotické vystupování na hranici vydírání – tedy podáme demisi, když nebudou splněny naše podmínky, vystřídalo konstatování, že vlastně demise ani ministři podat nehodlají, do toho přicházejí protichůdné zprávy o tom, co se ve Věcech veřejných vlastně děje. No, to promiňte, v tom se neumí orientovat nikdo.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Tady byl zajímavý bod. Ministři Věcí veřejných měli, jak už jste sama řekla, dnes podat demisi, jak rozhodlo jejich úterní grémium. Ráno se ale od svého plánu distancovali. Podle předsedy Radka Johna to bylo na přání premiéra Nečase. Vyslovil váš předseda a premiér skutečně takové přání směrem k Věcem veřejným?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ani jedním slovem nezmínil a nepotvrdil tuto informaci. My jsme dnes zasedali, tedy grémium Občanské demokratické strany od dvanácti hodin zhruba do tří a v žádném případě tato informace nezazněla.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Neboli se Věci veřejné lekly rozhodného postoje premiéra, když prohlásil, že pokud ministři přinesou demisi, tak končí prostor pro spolupráci?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ono je tam těch otazníků víc. Pan předseda John tvrdil, že má demise od ministrů na stole a já jsem si představovala, že vezme nějaké desky a odkráčí s nimi do Strakovy akademie, najednou se dozvídáme, že žádné demise v ruce nemá, na stole taky ne, v šuplíku taky ne. Ministři říkají, že jestli vůbec hodlají podat nějaké demise, tak tak, jak se sluší a patří, tedy předsedovi vlády. Tak těch otazníků nad tím, co se kolem demisí děje, je mnohem víc.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Na stránkách Věcí veřejných, aby toho nebylo málo, visí ještě dnes a předpokládám, že platné toto prohlášení, cituji: „Usnesení včerejšího zasedání grémia a poslaneckého klubu Věcí veřejných jsou nadále platná a závazná. Dnes ve středu 4. 4. 2012 zasedne Výkonná rada Věcí veřejných, která bude řešit procesní předání demisí našich ministrů premiérovi,“ konec citátu, podepsána je pod tím místopředsedkyně Kateřina Klasnová. Já dodám, že to jednání má být tuším od šesti hodin večer. Jak tomu rozumíte?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 
Jak tomu mohu rozumět? Mohu tomu rozumět tak, že vedení Věcí veřejných si usurpuje něco, co mu vůbec nenáleží. Jestliže hodlají řešit procesní předání demisí jednotlivých ministrů, no, tak to už si připadám opravdu, jak v nějaké sektě, protože ti ministři na sebe převzali vládní odpovědnost a s touto odpovědností souvisí to, že také mají občanské povědomí o tom, jak se mají v kterou chvíli zachovat. Jestliže chtějí dát demisi, nemá to být žádné procesování uvnitř VV, které řeknou, jak to mají udělat. Oni sebevědomě, protože sebevědomě a odpovědně řídili jednotlivá ministerstva, rozhodují o osudech deseti milionů lidí v České republice, se musí umět rozhodnout. Co to znamená procesování?

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Navíc sledujeme, že rozhodnutí grémia Věcí veřejných není zjevně podstatné pro jednotlivé představitele vlády, protože ministr dopravy Dobeš i vicepremiérka Peake ráno oznámili, že demisi nepodají ani dnes, ani v následujících dnech. Co to podle vás vypovídá tedy o situaci uvnitř nejmenší koaliční strany, kdo podle vás teď vlastně řídí Věci veřejné, řídí-li je tedy z vašeho pohledu někdo?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Tak já neumím posoudit, kdo je řídí, zdá se, že je tam několik proudů, které jdou každý jiným směrem, ale s jistou mírou uspokojení musím tedy teď říct, že ta emancipace jednotlivých ministrů nebo těch, které jste zmínila, že chtějí rozhodnout o tom, jak ze svého resortu vystoupí nebo naopak v něm setrvají, tak ta je pro mě dobrou zprávou.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Věci veřejné tedy mají ještě večer, jak jsme řekly, jednat, co od toho podle vás může koalice očekávat? Co od toho očekáváte vy? Čekáte další nějaký zásadní obrat?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já myslím, že moc už není o čem mluvit. Ta situace je poměrně přehledná v tom slova smyslu, že jsou pouze 2 možnosti – buďto vláda zůstane, nebo vláda padne. Jestliže vláda padne, jdeme k předčasným volbám. ODS dnes jasně, už jsme vypracovali přesný harmonogram, co v kterém týdnu se bude dít tak, aby se volby mohly uskutečnit 22. a 23. června letošního roku. Jestliže vláda nepadne, tak v tom případě jsou tady 2 subjekty, které se musely dívat na zmatky minulých dnů, tedy TOP 09 a ODS a ty budou chtít záruku od ministrů, kteří hodlají ve vládě zůstat a od poslanců, kteří ji hodlají podporovat, že platí to vládní prohlášení, na němž jsme se shodli, může být revidováno ve smyslu toho, že ekonomická situace má nějakou dynamiku, zjistili jsme, že na některé projekty prostě vláda peníze nemá a v tomto ohledu je možné se bavit, co z toho vládního prohlášení lze vypustit. Ale žádné ultimativní požadavky, žádné vydírání, na to nejsme ochotni, v žádném případě na nic nepřistoupíme. Čili v tomto ohledu 10. dubna, první povelikonoční den, se rozhodne, kterým směrem jdeme, zda k předčasným volbám, nebo zda k normální fungující vládě a podtrhuju slovo fungující. Žádné další excesy tohoto typu já osobně, ani mí kolegové nejsme ochotni už dál absolvovat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Vy jste teď shrnula hodně podstatných věcí najednou, pojďme jednu po druhé. Takže jednání a prostor pro něj ze strany ODS ještě existuje s Věcmi veřejnými, deklarovala takovou ochotu už třeba vám na nějakém interním jednání i TOP 09 nebo tam se můžeme dočkat ještě dalšího překvapení?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Vím, že pan předseda vlády je v kontaktu se zástupci TOP 09 a že se, že zatím je potvrzena ta ochota k jednání, samozřejmě, že je limitována tím, že čas plyne. Nejsme ochotni sedět týdny, měsíce, je tady jasný stop time, tedy příští úterý, kdy chceme znát, na čem jsme a podle toho se rozhodneme. Ale myslím si, že je normální, že vláda, byť by už byla před svým pádem, že je normální, aby si ještě ti partneři řekli a řekli si tedy sami mezi sebou, že končí, že ty podmínky, které jednotlivé strany si představují k tomu, aby mohly existovat, ty ostatní neakceptují a že si na tomto půdorysu mají říct, že končí, proto to setkání já považuji za normální a správné.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Tak a teď pojďme k těm bodům jednání, které jsou na stole. Když se začteme do závěrů včerejšího grémia Věcí veřejných a předpokládejme, že to bude platforma, na které budou chtít Věci veřejné to jednání vést, tak se tam píše, že vyzývají Petra Nečase, aby nejpozději do 26. dubna předložil koaličním partnerům návrh opatření a konkrétních kroků, které mohou pomoci vládě znovu nabýt oslabenou akceschopnost a tím i ztracenou důvěru občanů. Mezi těmi konkrétními kroky jsou otevřené rány v podobě například kauzy Lesy České republiky, krize ve státním zastupitelství, problematický systém vydávání sociálních dávek a některé další kauzy. Budete na takové požadavky reagovat?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já teď nevím, jak mám odpovědět. Chci to říci kategoricky, že se na tyto otázky průběžně odpovídá, protože vláda normálně zasedá a vláda jedná. Vznášet tyto požadavky ultimativně, my chceme po premiérovi, aby vyřešil tyto kauzy, tyto věci, tyto pochybnosti, znamená, že přesouvají odpovědnost z těch jednotlivých ministrů. Ty věci tady na stole jsou, jednotlivá ministerstva se jimi zabývají. Vůbec nechápu, kam tímhle tím Věci veřejné mířily, když obracely tu pozornost směrem k premiérovi. To je agenda vládní a určitě se normálně řeší, není potřeba ji takhle dramaticky podtrhávat.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Tady je ale další bod, u kterého se možná premiér s požadavky Věcí veřejných potká, i když ne tak možná, jak Věci veřejné toužily. Píše se tady – předloží-li premiér Petr Nečas návrh těchto opatření a navrhne posléze takové složení své vlády, které se může ucházet o důvěru občanů a předstoupí vláda tedy s žádostí o vyslovení důvěry před Poslaneckou sněmovnu, je to ten směr, kterým se premiér možná vydá byť jinak, než Věci veřejné chtěly, tedy, že zrekonstruuje vládu a použije k tomu třeba ty ministry za Věci veřejné, kteří deklarovali, že nepodají svou demisi?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já si myslím, že ne. Tohle to byl ultimativní požadavek a já ho nazývám spíš v kategorii vydírání, udělá-li premiér do 26. dubna něco, potom my klademe další podmínku, aby zrekonstruoval vládu, potom budeme klást sérii dalších podmínek. My na to už nejsme zvědaví. V žádném případě touto cestou nepůjdeme. Samozřejmě, že může docházet k dalším obměnám kabinetu, pokud zůstane, tak, jako k nim docházelo dosud, to přináší život, ale takto formulované požadavky určitě nebudeme ochotni plnit.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Řekla dosud ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. To, o čem mluvil premiér teď po vašem grémiu, ale byla rekonstrukce nebo inventura koaliční smlouvy a také možné slučování některých ministerstev. Řekněte mi, začněme u těch ministerstev, jaká ministerstva měl premiér na mysli, je to vlastně něco, co by vycházelo vstříc požadavkům Věcí veřejných?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, požadavek Věcí veřejných byl, že chtějí nějakou rekonstrukci vlády. Já jsem četla na různých serverech, jak si představovaly, která strana by obsadila které ministerstvo v podstatě podle hesla, že se jenom ty škatulata hejbejte se. Tam nebylo to, co navrhuje nyní premiér a s čím přichází do té diskuse zrušení 3 ministerstev, tedy to zrušení, které má reagovat na nutnost úspor ve státním rozpočtu a v rozpočtech veřejných. Tak to Věci veřejné to formulovaly jinak, my přicházíme s úplně odlišným návrhem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Věci veřejné ale mluví o slučováním ministerstev už tuším od začátku tohoto roku minimálně.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

My přicházíme s návrhem, který říká, že jsme ochotni se bavit v rámci úspor o zrušení 3 ministerstev. Zrušení, to je zase jiné slovo než sloučení, sloučení znamená, že všichni ti úředníci, kteří jsou pod jedním ministerstvem, přejdou pod to druhé, akorát to bude vypadat hezky, že to bude mít jenom jednu hlavu, ale v podstatě k žádným úsporám nedojde. Mluvíme-li o zrušení, tak to přece je úplně jiná kategorie.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

A o kterých ministerstvech mluvíme?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Tak vím, že tohle je teď největším zájmem, také všichni novináři se mě na to okamžitě po skončení našeho briefingu ptali.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Nejsme výjimkou, nás to také zajímá.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Nejste výjimkou samozřejmě. Ale tohle je přesně ten návrh, který musí slyšet nejprve partneři. Jestliže já vyčítám Věcem veřejným, že napřed vystoupí na tiskovce a sdělují premiérovi své podmínky a svým koaličním partnerům, no, tak se nemohu chovat stejně.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Dobrá, tak pojďme tedy alespoň ke konkrétním bodům, revize koaliční smlouvy. Čeho ta by se měla týkat?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Zejména je to motivováno nutností držet státní rozpočet a veřejné rozpočty v nějaké rozumné míře. My jsme přijali závazek už v úvodu, kdy tato koalice vznikla, že budeme chtít dostat deficit veřejných financí do roku 2013 pod 3 % hrubého domácího produktu, neboli plnit maastrichtská kritéria, dostat se z té smyčky smrtící, která likviduje řadu zemí v rámci Evropské unie, pod tíhou dluhů padají jedna za druhou. Čili tohle je ta revize, která by připadala v úvahu a chceme se také dostat k tomu, jestli některé body, které jsme v tom programu měli a které už třeba z časových důvodů, nebo právě z těch rozpočtových důvodů nebudeme moci splnit, protože peníze opravdu nebudou.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Co nebudete moci splnit, už je jasné, co nepůjde splnit?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, tohle to je téma teď na ty dny, které jsou před námi. Musíme to všechno projít a to bude návrh, který přesně předložíme našim partnerům v úterý.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Byl tady výrazný výstup stran školství a odstupujícího nebo ministra Dobeše za Věci veřejné, exministra Dobeše kvůli penězům pro školství a tam hovořil o tom, že je neustále porušována de facto koaliční dohoda, programové prohlášení stran, priorit ve školství, tak ta revize, mohla by se týkat i školství?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ale může se týkat úplně kteréhokoliv ministerstva a skoro to může být z každého ministerstva něco. Prostě, jestliže se peníze musí škrtnout, tak to nebude se dělat v jednom jediném resortu, nebude jeden otloukánek nebo jeden, který bude vybrán, ale bude to muset jít určitě napříč řadou ministerstev, pokud ne všech.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Já to myslela opačně, že byste školství jaksi vyřadili z oboru, kde by se škrtalo, že tam byste to revidovali směrem do plusu pro školství.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já si myslím, že ten návrh, který byl dán ve chvíli, kdy odstupoval ministr školství Josef Dobeš a znamenalo to, že tedy bude muset uspořit 2,1 miliardy, už byl ústupkem z těch prvně plánovaných 4 miliard a pochybuji, že z té 2,1 budeme moci slevit.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Víte, vy hovoříte o ekonomických dopadech, o škrtech, ekonomové varují, že z hlediska ekonomického jsou předčasné volby de facto tím nejhorším řešením, souhlasíte s nimi?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ano, a to se dostáváme k tomu, co se velmi těžko vysvětluje na veřejnosti, protože ta si myslí, že to nové rozdání karet automaticky bude znamenat novou a lepší kvalitu. Z ekonomického pohledu ta Evropa je ve varu a je málo zemí, které jsou na tom relativně slušně, to znamená, že jejich zadlužení je jakž takž v míře, což je i Česká republika. Ale samozřejmě je také méně investorů, tedy těch, kteří chtějí v jednotlivých zemích utrácet peníze, protože se bojí, aby o ně nepřišli a čekají na zprávy z každé země, jestli ta země pro ně je perspektivní nebo není. Jakýkoliv otřes, jakékoliv zdržení v přijímání nutných kroků, což samozřejmě nové volby budou, znamená, že se dostáváme do té kategorie zemí s otazníkem, kdy žádný investor si není jistý, co tady vlastně bude, kdo bude vládnout, s jakými prioritami, zda sem má peníze dát, nebo nedat a vzhledem k tomu, že je řada těch natažených rukou a řada čekatelů, tak se snadno dostaneme mimo jejich zájem, a to je velmi varovné.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Shrnu to. To znamená, že velmi stojíte o zachování koalice?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, za každou cenu v žádném případě ne. Já vnímám to, že to naši zemi poškodí předčasné volby, to je bez debat, poškozuje ji i to, co se stalo včera, co vyhrotily a ani myslím, že to nedomyslely Věci veřejné, teď koukají, co se vlastně děje, to ji poškozuje zrovna tak. My v žádném případě nebudeme ti, kdo se bude držet zuby nehty toho, aby vláda pokračovala. Otevřeně jasně a férově říkáme, že to má svá úskalí, že se rozpustíme, že jako poslanci ODS nelpíme na svých židlích, ale Česká republika si zaslouží to, abychom mysleli také na ni a na osudy těch 10 milionů lidí. Přijali jsme odpovědnost a ta prostě s sebou nese i těžká rozhodování. To není černá a bílá, bílé nové volby a černé všechno, co bylo dosud. To bude opravdu velmi komplikovaný proces a přinese i své náklady, v případě že to budou ty předčasné volby, ty dopady mohou být značné. Ale za jakoukoliv cenu, aby si to teď Věci veřejné vysvětlily, že to je prostě najednou ta udička, kterou jim ODS dává, že na tomhle nás utáhnout. Tak to nás na tom neutáhnou. My už se nenecháme vydírat, my chceme racionálně vládnout. Ta země má řada úkolů před sebou a vyžaduje si plnou kompetenci a plné soustředění na tyto úkoly a ne nějaká noční vyjednávání K9 a nesmyslné týdny dohadování, na to už v žádném případě nepřistoupíme.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Na čem teď tedy ODS lpí vůči Věcem veřejným i vůči TOP 09, zkrátka vůči koaličním partnerům? Kde jsou ty věci, přes které, jak se říká, nepojede vlak a přes které prostě, když se budou chtít dostat, tak vy řeknete – a dost a předčasné volby?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

My jsme to řekli jasně, jedna je ta rozpočtová otázka, tedy legislativní kroky, které nám umožní v roce 2013, 2014 se dostat na nějakou nekrizovou mez v těch veřejných financích, to je pro nás klíčové, jestli na tohle to nepřistoupí, tak samozřejmě, že končíme a vláda padá. A zároveň tedy bychom chtěli ujištění, že mají dostatek poslanců na to, aby trval ten vládní koncept, pod který se už několikrát podepsali, několikrát o něm ve sněmovně hlasovali, že nebudeme zmítáni dalšími krizemi, že tedy ti poslanci, kteří řeknou – podporujeme tuto vládu, že to berou jako svůj závazek na další dva roky.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Neboli vy v tuto chvíli budete chtít po Věcech veřejných, aby si udělaly pořádek ve straně a znovu deklarovaly podporu koalici, protože teď nevěříte jejich jednotlivým slibům?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Je to přesně tak. Oni si musí udělat pořádek. Myslím si, že ODS ani TOP 09 žádné takovéhle dramatické kroky, které by neustále tu koalici potápěly a poškozovaly, nedělá. Čili čekáme od nich odpovědné, naprosto odpovědné chování, protože nejsou oni sami na světě, není na světě pouze zájem strany Věcí veřejných, je tady zájem České republiky a ten tedy musí nadřadit nad ty zájmy své.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Budete chtít nějaký dodatek koaliční smlouvy, deklaraci spolupráce, je jedno, jak to nazvete?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, nemluvili jsme o tom takhle. Může to vyplynout, ale nebylo to obsahem našeho dnešního jednání, ani jsme to tak neformulovali.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Premiér nicméně naznačil, že je jistá možnost opírat se o většinu, i když ne tak velikou, jakou dosud tvoří vláda se současnou sestavou Věcí veřejných. Je už jasné, jakou cestou se chce premiér v tomto případě vydat?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Ne, teď jsem vám asi špatně rozuměla.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Teď po výstupu grémia premiér naznačil, že je ještě schopen sestavit kabinet, který by se opíral o většinu, i když ne tak pohodlnou jako dosud a když jsme se ptali jako novináři, co je pohodlná většina, tak premiér odmítl říct, co je pro něj ještě pohodlná většina. Je vám jasné, kam premiér míří a o jakou ještě pohodlnou většinu se mu jedná?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Aha, tak, jestli chcete slyšet to přesné číslo, kolik to musí být poslanců, abychom to mohli nazvat pohodlnou většinou, tak trochu jsem se smála, když jsme odcházeli z té tiskovky, byl to hořký smích, protože se zdálo, že pohodlnou většinou je 118 a vidíme, jak to dopadlo. Takže už samo o sobě míti pohodlnou většinu může vzbudit trpký smích, ale rozhodně to nemůže být většina 101 hlasu, 102 hlasů, to by bylo potácení se na pokraji propasti, a to my nepřipustíme, byl by to hazard s Českou republikou, protože ty krize by byly velmi rychle po sobě by mohly následovat, a to my prostě nechceme.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Neboli, když premiér mluvil o tomto uskupení s ještě pohodlnou většinou, tak hovořil o tom, že čeká, jestli Věci veřejné najdou mezi sebou dost poslanců, aby podporovali vládu?

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:
 
Já si myslím, že to je jednoznačné, že v tom nemusíme hledat žádné zapeklitosti. Buďto ti poslanci k dispozici jsou a vláda má dobrou většinu, aby své zájmy mohla obhajovat a prosazovat, nebo nejsou. Není pochybnost o tom, že poslanci ODS tuto vládu podporují. Není pochybnost o tom, že všichni poslanci TOP 09 a Starostové tuto vládu podporují. Ale nevíme vůbec, co se děje ve Věcech veřejných, ať nám to, prosím, laskavě řeknou a my se potom rozhodneme.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová byla hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Díky za váš čas, na slyšenou.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny a 1. místopředsedkyně ODS:

Já vám také děkuji. Na slyšenou. 

štítky: #